L’estudi biomecànic consisteix en l’anàlisi de la postura de la persona a partir del recolzament dels peus, i com influeix en la manera de caminar. A través de l’exploració física i de l’estudi amb plataforma de pressió digital, podem quantificar la pressió plantar, i com aquesta es comporta durant totes les fases de la marxa, al caminar. També ens serveix com a suport diagnòstic quan el dolor es localitza als genolls, cadera o esquena, o bé per a valorar la postura del pacient i poder actuar per prevenir lesions en el futur. A més, també es fa servir per compensar zones de pressió plantar en pacients diabètics amb neuropatia que tenen úlcera, o un risc elevat d’ulceració.
Depenent del resultat de l’estudi biomecànic, s’arriba a un diagnòstic i es realitza un tractament ortèssic de suport plantar (plantilles personalitzades) per a cada cas, amb la selecció del material adequat en funció de l’activitat i característiques de cada pacient. L’objectiu és optimitzar el recolzament del peu i normalitzar la seva funció. Els suports plantars poden ser per compensar trastorns de recolzament que poden donar problemes freqüents, com sobrecàrregues metatarsals, peus valgos, fascitis plantar, peus plans, cavos, tendinopaties de diversa localització, periostitis, talàlgies, etc.
És l’estudi biomecànic però més orientat a l’activitat esportiva. En aquests casos la inmensa majoria de lesions i dolor al peu tenen com a origen els impactes repetitius que es donen durant la carrera. Tant persones que han començat a practicar esport recentment com esportistes experimentats, poden tenir dolor o sobrecàrregues al peu degut a la tensió que es va acumulant a les estructures musculotendinoses i/o osteoarticulars del peu, de l’extremitat inferior o de l’esquena degut a aquests impactes repetitius.
És pot considerar que el gest més determinant de l’esportista és la seva trepitjada, i el seu estudi ens dóna una información molt important sobre quines són les forces i moviments que experimenta el peu i el membre inferior durant la carrera. La trepitjada pot variar molt d’un esportista a un altra i determina les diferències biomecàniques entre ells. A més determina la propensió a determinades lesions.
Per això, la biomecánica esportiva estudia el comportament mecànic i les característiques propies del/la pacient, del calçat i del gest esportiu, per poder aconseguir una bona alineació de les extremitats i un recolzament del peu òptim amb un suport plantar adequat.
El diagnòstic correcte i el tractament adequat de les alteracions estructurals i/o funcionals en els peus dels nins i les nines (peus plans o cavos, peus valgos o varos, metatars aducte, epifisitis posterior de calcani o malaltia de Sever etc.), es bàsic per a permetre que es desenvolupin i puguin creixer correctament.
La indicació principal dels suports plantars (plantilles) a l’edat infantil té com a primera missió restablir una funció correcta del peu amb la finalitat que la seva patologia no perjudiqui ni al peu, ni a les extremitats inferiors, ni a l’esquena.